Lang leve de oogstCC Ter Dilftsint-amandsesteenweg 34, 2880 bornem |
|
tijdstip: 10:00 tot 12:30 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 10,00 prijs niet-leden: € 15,00 lesgever: Liesbet Le Roy |
Je leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren, alles over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen, fermenteren, etc. Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je hiervoor nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Het komt allemaal aan bod. Na de theorie gaan we zelf aan de slag.Meebrengen: keukenhanddoek, snijmes, snijplank en enkele kleine potjes meepakken voor inmaakwerkjes/ proevertjes mee te nemen. En eventueel iets wat je zelf regelmatig maakt (om kennis te delen met anderen) Inschrijven verplicht via het CC ![]() |
De teelt van aardappelen in al zijn facettenZaal Centrumjan hammeneckerstraat 32, 2870 Breendonk |
|
tijdstip: 19:30 tot 22:00 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 5,00 prijs niet-leden: € 8,00 lesgever: JOS VAN HOECKE |
Velt-lesgever Jos Van Hoecke neemt ons mee in de wondere wereld van de aardappelteelt. We bespreken verschillende rassen (voor een groot deel deze die door Velt aangeboden worden), teelt, ziekten en plagen enz. |
FermenterenDe Nieuwe ArkKerkstraat 34, 2870 Ruisbroek |
|
tijdstip: 19:30 tot 22:00 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 10,00 prijs niet-leden: € 12,00 lesgever: Monique Vierendeel |
Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we à volonté. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je ook nog eens tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten.![]() |
ImprovisatiekokenCC Ter Dilftsint-amandsesteenweg 34, 2880 bornem |
|
tijdstip: 19:30 tot 22:00 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 10,00 prijs niet-leden: € 15,00 lesgever: Lies Huygens |
In de improvisatiekeuken is niet het recept maar zijn seizoensgroenten ons uitgangspunt. Tijdens deze workshop nemen we een duik in de keukenpraktijk en in de wereld van de smaak. Door gebruik te maken van een aantal handige combinatietechnieken leren we met een allegaartje aan seizoensgroenten, een greep uit onze voorraadkast en een aantal smaakmakers een ecologisch, gezond, volwaardig, mooi en vooral lekker bordje samen te stellen. Op die manier leren we flexibel en zelfredzaam koken en krijgt voedselverspilling geen kans meer. De kwaliteiten van elk ingrediënt worden immers ten volle benut. Deze workshop is niet alleen heel leerrijk maar ook verrassend. De manier waarop je een menu samenstelt zal nooit meer hetzelfde zijn!
Meebrengen: keukenhanddoek, snijplank, snijmes Inschrijven verplicht via CC Ter Dilft ![]() |
Van groente tot spreadDe Nieuwe ArkKerkstraat 34, 2870 Ruisbroek |
|
tijdstip: 19:30 tot 22:00 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 10,00 prijs niet-leden: € 12,00 lesgever: Liesbet Le Roy |
Na het volgen van deze workshop maak je in een wip je eigen broodbeleg op basis van seizoensgroenten. Ook restjes zijn welkom. Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien en ga je voedselverspilling tegen. Naast recepten krijg je van ons een handig stappenplan waarmee je thuis je eigen spreads bij elkaar tovert. Geen zin in brood? Wij leren je hoe je van onze spreads tal van andere gerechten maakt. Een boeiende, leerrijke maar vooral reuzelekkere workshop! Nadien kunnen we even proeven van onze kleine bereidingen. Meebrengen: keukenhanddoek, snijmes en snijplank Inschrijven via gemeente Puurs |
Gazon: meer dan sprietjesCC Ter Dilftsint-amandsesteenweg 34, 2880 bornem |
|
tijdstip: 19:30 tot 22:00 contactpersoon: KIM CROES prijs leden: € 10,00 prijs niet-leden: € 12,00 lesgever: Jan Van Bogaert |
Gazon: waaruit bestaat het? Hoe groeit het? En in welke omstandigheden In deze kennismakingscursus bespreken we veel voorkomende gazonproblemen en -plagen. En uiteraard reiken we je milieuvriendelijke oplossingen voor een gezond gazon aan. Tot slot bekijken we welke alternatieven er bestaan voor de perfect groene grasmat. ![]() |