Nieuws

Project LAB school Sint-Amands

 

In 2020 sloegen Velt KB, de imkervereniging van KB en Natuurpunt KB de handen in elkaar tijdens het Schelde Helden project rond bijen. Een van de zaken die op de agenda stond was de inrichting van de nieuw aangekochte landbouwstrook rondom het schoolterrein en het biodiverser maken van de huidige bos- en speelzone. Met steun van externe partners (oa MOS, RLSD) werd ondertussen al heel wat gerealiseerd. De vorderingen van het project kunnen gevolgd worden op LAB school Sint-Amands - Regionaal Landschap Schelde-Durme (rlsd.be).

_____________________________________________________________________________________________________________________

Graag delen wij volgend bericht van de imkers van Klein-Brabant

De Imkervereniging van Klein Brabant nodigt iedereen van harte uit op een lezing over de Aziatische hoornaar!

Wanneer? Woensdag 22 maart 2023, 20u

Waar? In het gemeenschapshuis van Branst, Luipegem 160 - Bornem

Voor wie? Voor iedere burger  want het belangt ons allen aan

Inkom is gratis!

De superinvasieve Aziatische hoornaar is aan een stevige opmars bezig in Vlaanderen, ook in Klein-Brabant. De biodiversiteit komt erdoor in gevaar.  Wanneer mensen in de buurt van nesten komen, kunnen bovendien gevaarlijke confrontaties plaatsvinden. Hoe leeft deze wesp? Hoe ziet ze eruit? Waar vinden we ze? Wat kunnen we met z’n allen doen om de AH onder controle te houden? En wat kunnen we leren uit landen waar de soort niet meer onder controle is?

Spreker is Dominique Soete van Vespawatch:  professioneel verdelger,  expert in wespen in het algemeen en de Aziatische Hoornaar in het bijzonder.

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Vandaag verschenen op de website van De Landgenoten (15/02/2023).

 

Wie zijn de aandeelhouders van De Landgenoten die investeren in landbouwgrond voor bioboeren? Elke maand lichten we een aandeelhouder uit, om te kijken wat hen beweegt of te ontdekken wat bij hen leeft. Deze maand: Reinhilde Goossens uit Breendonk.

Reinhilde Goossens is bestuurslid van Velt Klein-Brabant en lid van LiezeleVelt, een samentuin waar plezierig tuinieren op milieuvriendelijke wijze centraal staat. Die grote interesse in voeding en landbouw was er altijd al, en die belangstelling is er niet minder om geworden sinds haar pensioen enkele jaren geleden. ‘Landbouw is de belangrijkste bron van voeding voor zowel mens als dier’, vertelt ze. ‘Dan moet je daar wel belang aan hechten.’ Haar levensmotto is dan ook: zonder is gezonder!

 

Om die reden vindt ze biolandbouw erg belangrijk. ‘Het is echt een van mijn stokpaardjes’, geeft ze toe. ‘Ik ben reeds dertig jaar lid van Velt. Intussen weet ik dus wel hoe belangrijk het is om groenten en vruchten te telen in een gezonde bodem – zowel voor de grond als voor de mensen die deze groenten uit gezonde bodem eten.’ Maar niet enkel met het typische groen gaat ze graag in de keuken aan de slag, ook met (on)kruid. ‘Netels, daslook, heermoes, zevenblad: bij mij komen ze allemaal op tafel. Er zitten niet enkel natuurlijke stoffen zoals salvestrolen in die ons immuunsysteem versterken, je kan er ook thee, soep, pesto of andere bereidingen mee maken.’

Dat ze het liefst van alles in haar tuin vertoeft of een natuurwandeling maakt, is dus niet gek. ‘Wees dankbaar en ga liefdevol en respectvol om met de natuur’, voegt ze er nog aan toe. Is het daarom dat ze bioboeren als Tim en Lies van ‘t Lekkerland zo’n warm hart toedraagt? Op hun plukboerderij telen ze immers niet enkel gezonde voeding maar verbinden ze ook mensen met elkaar, én met de natuur. Door een flyer over de crowdfunding voor deze boerderij in Puurs-Sint-Amands kwam Reinhilde in contact met De Landgenoten. Door aandeelhouder te worden, gelooft ze dat ze een bijdrage levert aan gezondere voeding en natuur in de streek Klein-Brabant. 

Investeer jij ook mee in gezonde landbouw? Koop een aandeel of doe een gift!